Çiftlik Hayvanlarını Koruma Derneği

Taciz, Mobbing ve Ayrımcılığa karşı Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Politikası

Yürürlülük tarihi: 16.08.2022

1. Kapsam

Bu politika Çiftlik Hayvanlarını Koruma Derneği çalışanlarını ve gönüllülerini kapsamaktadır.

2. Tanımlar

Çeşitlilik; bir toplumun cinsiyet kimliği, cinsel yönelimi, din, dil, etnik köken, yaş, engellilik, medeni durum azınlık ya da çoğunluk grubu açısından farklılıkları ifade eder.

Kapsayıcılık; cinsiyet kimliği, cinsel yönelim, din, dil, yaş, engellilik, medeni durum açısından dışlanabilecek kişiler için fırsat ve kaynaklara eşit imkân sağlama politikasıdır.

Ayrımcılık; kişilere belirli bir gruba mensup oldukları için doğrudan ya da dolaylı olarak farklı ve adaletsiz davranmaktır.

Taciz; tehdit edici ve rahatsızlık veren davranışları anlatır. Cinsel nitelikte olabileceği gibi cinsel olmayan nitelikte de olabilir. 

Cinsel nitelikte olan taciz; sözle, beden diliyle veya her türlü iletişim aracıyla gerçekleştirilen, kişinin cinsel özgürlüğünü ihlal eden, rızasına dayanmayan cinsel içerikli, düşmanca, aşağılayıcı, utandırıcı ve saldırgan bir ortam yaratan davranışların tümüdür.

Cinsel nitelikte olmayan taciz; kişiyi, korkutan veya tehdit eden fiziksel, sözlü ve her türlü iletişim aracıyla gerçekleştirilen istenmeyen davranışların tümüdür. 

Mobbing; işyerinde bir kişi veya grup tarafından başka bir kişi ya da kişilere yönelik gerçekleştirilen, belirli bir süre sistematik biçimde devam eden, yıldırma, pasifize etme veya işten uzaklaştırmayı amaçlayan; mağdur ya da mağdurların kişilik değerlerine, mesleki durumlarına, sosyal ilişkilerine veya sağlıklarına zarar veren, kötü niyetli, kasıtlı, olumsuz tutum ve davranışların tümüdür.

3. Prensipler

Bireylerin farklılıklarından doğan çeşitliliğin Çiftlik Hayvanlarını Koruma Derneği’ni eşsiz kıldığına inanırız. 

Çalışanlarımıza ve gönüllülerimize, fırsat eşitliğine dayanan katılımcı, özgür, farklı fikir ve deneyimlere açık bir çalışma ortamı sunmayı amaçlarız.

Çiftlik Hayvanlarını Koruma Derneği’nde, eşitlik ve cinsiyet alanının sadece erkek ve kadın ile sınırlı olmadığı, lezbiyen, gey, biseksüel, transgender ve interseks (LGBTI+) kişileri de kapsadığı bilinir. 

Çiftlik Hayvanlarını Koruma Derneği’nde tüm İK ve gönüllülük değerlendirme süreçlerinde tüm bireyler, eşit haklara ve fırsatlara sahiptir.

İşe alım, terfi, ücret zammı, görev değişikliği, performans değerlendirme, gönüllü başvurusu değerlendirme ve işten ayrılış gibi süreçlerde; adayların veya çalışanların cinsiyet kimliği, cinsel yönelimi, din, dil, etnik köken, yaş, engellilik, medeni durum gibi özelliklerine bakılmaksızın; herkes eşit, adil ve şeffaf değerlendirmelere tabi tutulur. 

Tüm bu süreçlerde, bireylerin ilgili değerlendirme süreci için sahip olduğu uzmanlık ve yetkinlikler ölçme ve değerlendirme kriteri olarak kullanılır. 

İşe alım ilanlarında; hamilelik, askerlik, yaş, engellilik durumu, sağlık sorunu gibi ayrımcılığa neden olabilecek kıstaslara asla yer verilmez.

Toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısıyla; işe alım ve gönüllü görüşmelerinde kadın adaya; hamilelik, yaş, medeni durum, evlilik ya da çocuk yapma planı olup olmadığına dair sorular sorulmaz.  

Çalışırken doğum iznine ayrılan çalışana, izin dönüşünde aynı görev seviyesi ve şartlarda devam etmesi sağlanır.

Erkek çalışanların babalık izni, yasal hakların üzerine çıkarak, daha uzun süreli olarak kullandırılır.

Organizasyonun içi ve dışı eğitim ve gelişim faaliyetlerinde tüm çalışanlara ve gönüllülere fırsat eşitliği sağlanır.

Her çalışanın yapılan işe katkı sağlaması, fikrini beyan etmesi ve konuşmalara katılımı teşvik edilir. 

Farklı fikirlere sahip çalışanların konuşmaya katılma motivasyonlarını sınırlayacak, üstünlük kurucu ya da dışlayıcı dil ve davranışlar kesinlikle kabul görmez.

Tüm çalışanlar, çeşitlilik, kapsayıcılık, iş yerinde taciz, mobbing ve ayrımcılık konularında eğitimlerle desteklenir.

Çalışanlara; ayrımcılığın tanımı, mobbing, cinsel içerikli olan ya da olmayan tacizin tanımı, karşılaşıldığında yapılması gerekenler, bunu uygulayanlara karşı verilecek cezalara yönelik eğitimler düzenlenir.

Taciz, mobbing veya ayrımcılıkla karşılaşan çalışan ve gönüllülerin ulaşabileceği, mağduriyetlerini bildirerek destek alabileceği İK bildirim mekanizmaları düzenli şekilde işletilir ve çalışan ve gönüllülerle süreç paylaşılır. 

3.1. Şikâyette Bulunan Çalışanı Koruma

Çiftlik Hayvanlarını Koruma Derneği’nde tüm çalışanların ve gönüllülerin, yaşadıkları, şahit oldukları ya da şüphelendikleri taciz, mobbing ve ayrımcılık vakalarında seslerini rahatlıkla duyurmaları desteklenir.

Organizasyonu daha iyi bir yer haline getirmek adına bu şikayetlerde bulunan kişiler hiçbir şekilde cezalandırılmaz.

Olası bir soruşturmaya dahil olan, kanıt sunan diğer çalışan ya da gönüllüler için de aynı durum geçerlidir.

Eğer özel olarak talep edilirse ve soruşturma açısından mümkünse, şikâyette bulunan ve soruşturmaya dahil olan kişilerin kimlikleri anonim olarak tutulur.

Şikâyet eden ya da soruşturmaya objektif görüşler vererek dahil olan çalışanlar korunurken, kasıtlı olarak yanlış ihbarda bulunan çalışan ya da gönüllüler desteklenmez.