Araştırma: Etin Ahlaki Çıkmazı

Özetini çevirdiğimiz araştırmanın orijinaline buradan erişebilirsiniz.

İnsanlar çok uzun zamandır bazı hayvanları yetiştirip yiyorlar bazı hayvanları ise ev arkadaşı, aile gibi görüyorlar. Bu da özellikle hayvanlara değer veren insanlar için ahlaki “et çıkmazını” yaratıyor. Bu ahlaki ikilem çeşitli araştırmalarda defalarca incelendi. İnsanlar çoğunlukla 4 temel sebeple açıklıyor et tüketimlerini: Doğal, normal, gerekli ve güzel.

 Bu araştırmada ise bu cevapların yaş gruplarına göre değişip değişmediği incelenmiş. Bu önemli çünkü gerek yenen hayvanlar gerekse hayvanlara reva görülen uygulamalar kültür etrafında fazlaca şekilleniyor. Bu etkinin yaşla değişimini gözlemlemek diyet tercihlerinin neden sonuç ilişkisini daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir. Araştırmada yaşa ek olarak, elde edilen hayvansal ürünlerde ölüm gerekmesinin, tüketicinin ahlaki duruşunu değiştirip değiştirmediği de gözlemleniyor.

 9-11 yaşında çocuklar ve 18-59 yaş aralığında insanlar ile gerçekleştirilen araştırmada 479 kişi incelendi. Çoğu(%82) hepçil beslenen grup aynı zamanda beyaz ingiliz(%80) ve inançsız(%73) ağırlıklı. Aynı zamanda %63’ü evcil hayvan sahibi. Düşünce süreçlerini anlamak için katılımcılara, et ve hayvansal ürün tüketmek doğru mu diye soruldu ve gerekçelerini 4 boyutta açıklamaları istendi. Sosyal uyum, ahlaki, kişisel ve hayvana zararın az olduğu inancı.

 Et tüketimi

Reşit bireylerin çocuklara göre fazlaca et yemeyi doğru bulduğu gözlemlendi. Reşit bireylerin %71’i et yemek doğrudur derken bu oran çocuklarda %51’de kalıyor. Et yemeyi doğru bulanlar arasında ise reşitlerin, sosyal sebepleri(%66) çocuklara(%45) kıyasla daha çok dile getirdiğini görüyoruz. Ahlaki gerekçelerden ise çocuklar(%31) büyüklerden(%8) daha fazla bahsediyor. Et yemenin doğal olması da yine büyüklerin daha çok kullandığı gerekçelerden. Çocuklar et yemeyi makul bulsalar dahi hayvanların da hayatı olduğundan daha çok bahsediyor.

Hayvan refahı atıflarına baktığımızda da et tüketmek doğru ve yanlış diyenler arasında muazzam bir fark mevcut. Et tüketmek doğrudur diyen büyükler %2 oranında hayvan refahından bahsederken çocuklarda bu oran %21. Et tüketmek yanlış diyenlerde ise tüm yaş gruplarının neredeyse yarısı hayvan refahından bahsediyor.

 Hayvansal Ürün Tüketimi

Araştırmaya katılan çoğu kişi hayvansal ürün tüketmenin makul olduğunu söylüyor.  Öne sürülen en büyük sebepler ise etik üretim ve yine doğal, normal, gerekli ve güzel olması. Tüketimi yanlış bulanlar ise %76 oranında hayvanlara verilen zararlardan bahsediyor. Et tüketiminde yaşa göre gözlemlenen farklar, hayvansal ürünlerde ise ayırt edici değil.

 Sonuç

Et tüketimi doğru mu yani hayvanları öldürebilir miyiz sorusuna verilen cevaplar yaşa göre ciddi şekilde değişiyor. Hayvansal ürünlerde ise elde ederken hayvanlara verilen zarar görülmediği için genel kabul daha yüksek. Toplumsal normalizasyon ve kültür sebebiyle hayvan refahını erken yaşlarda düşünülen bir konu haline getirmek hayvanların daha az acı çektiği bir gelecek için önemli görünüyor.

Previous
Previous

Yumurta Sözlük

Next
Next

Haber: A.B.D Yüksek Mahkemesi’nden Çiftlik Hayvanları İçin Kritik Karar!